You are here

FAQ

Veelgestelde vraag

FAQ

Veelgestelde vraag

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Selecteer een vraag uit de onderwerpen Productkenmerken, Houdbaarheid, Productgebruik, Productverpakking en Verkoop & Inkoop en klik erop. Het juiste antwoord zal dan verschijnen.

PRODUCTINFORMATIE:

  • Bevat azijn alcohol?

    Azijn wordt traditioneel verkregen door een natuurlijke oxidatie van alcoholische vloeistoffen. Dit proces kan niet worden uitgevoerd zonder het verkrijgen van een kleine hoeveelheid restalcohol. Meestal bevatten brandewijn-, kruiden en appelazijn minder dan 0,3 vol.-% alcohol, eenvoudige wijn- en balsamicoazijn bevatten tot ongeveer 0,5 vol.-% alcohol. Opgemerkt moet worden dat azijn meestal zwaar verdund wordt gebruikt. Dit betekent dat de hoeveelheid alcohol die overblijft in het bereide voedsel zeer laag is.

  • Waarom zijn er verkleuring / afzettingen in augurken?

    Dit is te wijten aan het speciale productieproces van deze specialiteit en is niet een gebrek aan kwaliteit. Zout-dille augurken worden met behulp van melkzuurbacteriën in een speciaal proces, melkzuur fermentatie, geproduceerd. Afhankelijk van de duur en de temperatuur van de fermentatie kan de kleur van de melkzuurinfusie variëren. Een troebelheid van de infusie is net zo typisch voor het product als hier en daar vlekken op de augurken of een melkachtige bodem in de pot. Na de vorming van de vereiste hoeveelheid melkzuur worden de augurken gebotteld en vervolgens door pasteurisatie houdbaar gemaakt. Traditioneel werden melkzuurbacteriën al zeer lange tijd gebruikt voor de productie van levensmiddelen. Je vindt ze bijvoorbeeld vinden in zure melkproducten zoals kwark, yoghurt of zure room, maar ook bepaalde groenten zoals witte kool (zuurkool) of sperziebonen worden ermee behandeld.

  • Waarom krijg je bij mosterd en mierikswortel een afzetting van vloeistof?

    Deze kleine afzettingen van vloeistoffen op het product worden synerese genoemd. Dit is geen gebrek aan kwaliteit, maar een volkomen normaal proces dat kan optreden bij sommige producten. Mosterd en mierikswortel zijn oorspronkelijk vaste stoffen die tijdens de verwerking in water worden gesuspendeerd, d.w.z. zo fijn mogelijk verdeeld. Als er kleine belletjes of een oneffenheid op het oppervlak van de afgewerkte massa zijn, kan een deel van de vloeistof zich scheiden van de vaste bestanddelen en zich van het product afzetten. Nog grotere temperatuurschommelingen kunnen het ontsnappen van vloeistof bevorderen. In een pot kan de vloeistof gemakkelijk worden geroerd met een lepel, met een mosterdknijpfles raden we aan om deze voor gebruik krachtig te schudden. Je kunt de klassieke aluminium tube voor gebruik gewoon een beetje kneden.

  • Hoe weet ik of de aangeboden producten vrij zijn van allergenen waarvoor etikettering vereist is?

    Als levensmiddelenfabrikant zijn wij verplicht om bepaalde allergenen (volgens de voedselinformatieverordening, bijlage II) op het etiket aan te geven. Dit kan worden gedaan door het allergeen te noemen of tussen haakjes achter het ingrediënt te zetten. Voor producten die vanaf december 2014 worden vervaardigd, worden deze allergenen bovendien cursief uitgelicht.

  • Hoe weet ik of de aangeboden producten veganistisch of vegetarisch zijn?

    Op onze productpagina's vind je de rubriek "GOED OM TE WETEN". Daar kom je te weten of het betreffende product vegetarisch of veganistisch is. Helaas stellen we om organisatorische redenen geen lijsten beschikbaar met alle Kühne-producten die veganistisch of vegetarisch zijn.

  • Hoe komt het dat vers gekochte mosterd en mierikswortel soms bijzonder pittig zijn?

    De mosterdolie is verantwoordelijk voor de scherpte, een natuurlijk ingrediënt dat aanwezig is in zowel mierikswortel als mosterd. Mosterdolie is een relatief vluchtige stof die in de loop van de tijd afneemt. Dit maakt dat mosterd en mierikswortel een beetje milder worden na verloop van tijd. Het afnemen van mosterdolie is een natuurlijk proces dat we niet kunnen beïnvloeden.

  • Waar komen de door Kühne gebruikte eieren vandaan?

    Voor onze producten gebruiken we eieren van kippen die op de boerderij worden gehouden.

  • Worden de eieren gebruikt in de dressings en sauzen gepasteuriseerd?

    De eieren die we gebruiken zijn al gepasteuriseerd in onze dressings. Wanneer de dressings klaar zijn, worden ze gepasteuriseerd om de houdbaarheidsdatum te garanderen. De eieren zijn als het ware dubbel verhit.

  • Hoe kan ik augurken zelf inmaken met Kühne-augurkenaftreksel?

    Het Kühne-augurkenaftreksel is niet alleen geschikt voor augurken, maar ook voor het inkoken van paprika's, bonen, uien, gemengde augurken, pompoen en bloemkool. Er zijn hier geen grenzen aan je verbeelding.

    Voorbereiding

    Wassen en reinig de groenten zorgvuldig, snijd ze in kleine stukjes indien nodig en laag ze in wekpotten. Afhankelijk van je wensen en smaak, kun je ook direct kruiden (bijvoorbeeld mosterdzaad, peperkorrels, knoflook, uistukken, kruiden, enz.) in de potten toevoegen.

    Inkoken

    Meng een fles Kühne-augurkenaftreksel 3 keer geconcentreerd (5% zuur) met 2 flessen water en giet over de in te maken voeding tot het volledig bedekt is. Kook de gesloten potten in een stoofpan gedurende ongeveer 30 minuten op 80°C en laat langzaam afkoelen.
    Inkoken in de oven

    Als je geen stoofpan hebt, kun je het ook in de oven inkoken. Verwarm de oven voor op 90°C. Plaats de gesloten potten in de vetpan van de oven, vul de vetpan met heet water (85-90°C) en schuif in de oven, bak ongeveer 30 minuten tot 85-90°C en laat langzaam afkoelen. Wij raden je aan de gekookte producten minstens één tot twee weken voor opening te laten intrekken.

    Inmaken

    Meng een Kühne-augurkenaftreksel 3 keer geconcentreerd (5% zuur) met 2 flessen water en verwarm dit. Voeg de (in de handel verkrijgbare) inmaakhulp toe zoals voorgeschreven en giet deze over de goed gewassen groenten, gelaagd in glazen of aardewerken potten, tot ze volledig bedekt zijn. Nogmaals, we raden je aan om de ingelegde augurken een paar dagen te laten trekken en ze zo lang mogelijk koel en donker te houden.

  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO-verklaring)

    Toepassingsgebied

    De volgende verklaring heeft betrekking op alle fabrieken van Carl Kühne KG (GmbH & Co.) en omvat alle producten die door Carl Kühne KG worden vervaardigd en verkocht.
     

    Termen

    Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) zijn organismen waarbij het genetisch materiaal is gemodificeerd met behulp van moleculaire biologische methoden op een manier die op natuurlijke wijze niet mogelijk is door kruising of natuurlijke recombinatie (GenTG, Richtlijn 2001/18/EG).
     

    Verklaring

    • Hierbij wordt verklaard dat de door Carl Kühne KG vervaardigde en gedistribueerde producten niet hoeven te worden geëtiketteerd overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1829/2003 betreffende genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders en Verordening (EG) nr. 1830/2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en de wijzigingen van de Richtlijn 2001/18/EG.
    • De door Carl Kühne KG vervaardigde en in de handel gebrachte producten bevatten geen GGO's, bestaan niet uit GGO's, zijn niet met GGO's geproduceerd en bevatten geen ingrediënten (incl. additieven en aroma's) geproduceerd uit GGO's. Uitgesloten hiervan zijn toevallig of technisch onvermijdelijke besmetting met genetisch gemodificeerd materiaal tot een drempel van 0,9% ten opzichte van het ingrediënt.
    • Wij geven deze verklaring af tegen de achtergrond van de verklaringen en specificaties van de leveranciers.
    • Mochten er in de toekomst wijzigingen in deze verklaring plaatsvinden, dan zullen wij onze klanten tijdig op de hoogte brengen van de gewijzigde omstandigheden.
       

    Michael Brieber
    Hoofd centrale kwaliteitsborging
    Carl Kühne KG (GmbH & Co)

    Februari 2017

     

  • Waarom vormen zich zwevende stoffen in de azijn?

    Deze zwevende stoffen zijn ingrediënten van de azijn (natuurlijk product). Deze flocculatie kan worden vergeleken met een afzetting (sediment) in een wijn, zijn af en toe sterker of minder sterk en betekenen geen kwaliteitsgebrek. De azijn is onberispelijk en kan worden geconsumeerd.

Duurzaamheid van het product:

  • Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op de azijnflessen?

    Azijn heeft geen houdbaarheidsdatum, omdat het bijna onbeperkt houdbaar is. Dit is zelfs verankerd in de Duitse levensmiddelenwetgeving ("Verordnung über den Verkehr mit Essig und Essigessenz", § 4a, 2.), want ook na het openen van een fles azijn is een klassiek bederf zoals schimmel niet te vrezen. Echter, het kan gebeuren dat een lichte azijn donkerder wordt na verloop van tijd. Troebelheid of flocculatie kan ook optreden. Dit zijn echter natuurlijke processen die de kwaliteit van de azijn niet nadelig beïnvloeden.

  • Hoe lang kan een product worden opgeslagen in de koelkast nadat het voor het eerst is geopend?

    In het algemeen verwijst de minimale houdbaarheidsdatum naar het ongeopende product. Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoe lang een product na opening kan worden bewaard. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het bederven. Zoals je het kent van andere levensmiddelen (zoals jam, vlees, worst, kaas, enz.), is het zinvol om ze in de koelkast te bewaren na het openen. Hetzelfde geldt voor onze producten, omdat een koude opslag na het openen de houdbaarheid aanzienlijk verlengt tot het moment van bederven. Maar zelfs als goed opgeslagen in de koelkast, kunnen micro-organismen uit de lucht of van gebruikt bestek in het product komen en daar groeien. Of en hoe snel dit tot de bederf van het voedsel leidt hangt van het levensmiddel en de respectieve kiemen af.  

     

    Wij raden je aan aandacht te besteden aan de verschillende tekenen van verderf: 

    • Is er schimmelvorming? (vlekken op het productoppervlak, glas of deksel)  
    • Treedt er bombage op? (bolling deksel, schuimen bij het openen)  
    • Is de geur sterk veranderd? (rottig, muffe geur)  
       

    Als je een of meer tekenen in je product vindt, raden wij je af om het te eten. Tekenen zoals oude smaak, vloeibare bezinking, gedroogde productresten of afnemende scherpte zijn geen teken van een bedorven product, verdere consumptie is onschadelijk en hangt af van je persoonlijke gevoel.

  • Hoe lang is azijn na het openen houdbaar als het in de koelkast bewaart wordt?

    Azijn is in principe oneindig houdbaar (zie punt hierboven). Echter, het kan gebeuren dat een lichte azijn donkerder wordt na verloop van tijd. Troebelheid of flocculatie kan ook optreden. Dit zijn echter natuurlijke processen die de kwaliteit van de azijn niet nadelig beïnvloeden. Als een fles na de eerste opening langer blijft staan, moet je rekening houden met aromaverlies bij wijn- en kruidenazijn. Echter, de consumptie van de azijn blijft absoluut onschadelijk. Voor een ongestoorde smaakervaring raden we aan om de azijn na de eerste opening op een koele en donkere plaats te bewaren.

Productverpakking:

  • Waar vind ik de codering?

    De coderingen zijn te vinden op verschillende locaties op onze producten afhankelijk van de verpakking. Tenzij onderaan anders vermeld, bestaan deze uit de voorafgaande minimale houdbaarheidsdatum (MHD) en de volgende combinatie van letters en cijfers.

    • Potten en glazen flessen: aan de rand van het deksel of op het etiket op de achterkant (Let op: Bij azijn geen minimale houdbaarheidsdatum, maar slechts een combinatie van letters en cijfers) 
    • PET-flessen (bijvoorbeeld balsamissimo): aan de zijkant in het bovenste deel van de fles.
    • PET-knijptubes (bijv. kruidensauzen): op het etiket op de achterkant Aluminium tubes (bijv. mosterd): op de tubevouw Zakje van buisfolie (bijv. zuurkool): afdruk op het zakje (MHD)
    • Portiezakje (bijv. dressing): zijnaad (MHD geponst) Bekers (bijv. geroosterde uien): afdruk op de zijkant van de beker 
  • Waarom staat de minimale houdbaarheidsdatum voor tubes op de tubevouw?

    Helaas is het aanbrengen van de MHD op een andere positie, bijv. aan de bovenste rand van de tube of in de buurt van de schroefdop niet mogelijk. We willen erop wijzen dat de MHD verwijst naar het ongeopende product. Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoe lang een product na opening kan worden bewaard (zie "Houdbaarheid van het product").

  • Waarom zijn er plastic productverpakkingen?

    We zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid voor het milieu. Daarom zijn het grootste deel van onze productverpakkingen ook glazen verpakkingen – en dat al sinds de oprichting van ons bedrijf. Ons doel is altijd om onze consumenten te bieden wat zij relevant, nuttig en aantrekkelijk vinden. Hiervoor voeren we uitgebreid marktonderzoek met hen uit, waarbij ze kunnen kiezen uit verschillende productideeën en productontwerpen. Voor consumenten speelt het vaak ook een belangrijke rol hoe praktisch een product is, d.w.z. of het goed gedoseerd of goed kan worden vervoerd, bijvoorbeeld. Beide zijn van toepassing op onze mini squeeze-fles: je kunt hem gemakkelijk meenemen voor het barbecueën zonder angst dat je hem breekt (zoals glas) of wordt geplet (zoals een traditionele tube). Bovendien kan de mosterd worden gedoseerd zoals jij wilt, als je wilt zelfs met slechts één hand (sluiting hoeft niet opengedraaid te worden). Tegelijkertijd blijven we natuurlijk onze mosterd aanbieden in de klassieke pot van 250 ml.

  • Waarom gebruikt Kühne geen statiegeldpotten?

    In onze branche is het niet gebruikelijk om een statiegeldsysteem te gebruiken. Aangezien onze producten worden verkocht via verschillende distributiekanalen en ook in het buitenland, zou een uitgebreid statiegeldsysteem moeilijk te implementeren zijn. Bovendien is het transport, de reiniging en de controle van de teruggenomen potten zeer complex en zou er onvoldoende rekening worden gehouden met het zogenaamd duurzame voordeel. Wij kunnen je verzekeren dat een groot deel van de gebruikte potten wordt gebruikt bij de productie van onze potten.

Productbeschikbaarheid: