You are here

15 schoonmaaktips

Azijn is een echt schoonmaakwonder

15 schoonmaaktips

Azijn is een echt schoonmaakwonder

Oma wist al vroeg dat azijn of azijnessence dure reinigingsmiddelen kan vervangen. Azijn is ook niet agressief op de huid en wordt daarom vaak veel beter verdragen dan veel chemische reinigingsmiddelen.

Maar waarom is azijn eigenlijk zo populair? Misschien omdat het een perfecte mix van handige reiniging en verschillende toepassingsgebieden biedt die ervoor hebben gezorgd dat azijn nu naam heeft gemaakt als reinigingsmiddel in veel huishoudens. Het maakt niet uit of het wordt opgelost in water of zuiver is: veel huisvrouwen (en natuurlijk ook huismannen) zweren erbij.

De vraag is: welke oppervlakken of objecten kunnen daadwerkelijk worden gereinigd met behulp van azijn? Waar moet rekening mee worden gehouden? En wat is het verschil tussen azijn en azijnessence?

Het verschil tussen azijn en azijnessence

Over het algemeen is azijnessence geconcentreerde azijn. Om deze reden wordt de essentie meestal kunstmatig geproduceerd en bestaat uit ongeveer 25 procent azijnzuur. De rest is water. Azijn daarentegen bestaat uit 5 procent zuur en 95 procent water.

Er is geen twijfel dat azijn in staat is om vet, kalk en zelfs roest op te lossen, onder andere. Maar wat betekent dit eigenlijk in het dagelijks leven? Hieronder staan een totaal van 15 objecten of materialen vermeld die de moeite waard zijn voor reiniging met azijn.

1. Voedsel

Ledereen die zijn appels en ander fruit niet in zijn eigen tuin plant, weet dat er altijd het risico bestaat dat in de winkel gekocht voedsel chemisch is behandeld. Met behulp van een mengsel van azijnessence en water is het echter mogelijk om deze residuen te verwijderen en zonder zorgen te genieten van groenten en fruit.

2. Snijplanken

Onderzoek heeft aangetoond dat klassieke snijplanken belangrijke bronnen zijn van ziektekiemen in de keuken. Ook hier kan azijnessence wat extra hygiëne bieden. Nogmaals, het is belangrijk om de essentie te verdunnen met water en de getroffen gebieden met een spons in te wrijven. Spoel af met schoon water, klaar!

3. Werkoppervlakken in de keuken

Werkoppervlakken zitten ook vaak vol met veel ziektekiemen. Hetzelfde principe geldt hier als voor de snijplanken. Als preventieve maatregel wordt aanbevolen om het oppervlak eenmaal aan het eind van de dag af te vegen met azijnessence.

4. Wastafels en afvoer

Het gebied rond wastafels en de afvoer in de badkamer zijn vaak bedekt met lelijke kalkresten. Deze kunnen worden verwijderd met behulp van een mengsel van water en azijn om een reiniger te maken. Hetzelfde geldt overigens wanneer aardewerk na verloop van tijd dof lijkt.

5. Schimmel in de douche

Als schimmel alleen verschijnt op het oppervlak, is er meestal niets op tegen om het af te vegen met azijnessence. Toch is het belangrijk om altijd te controleren of de schimmel zich nog niet in het metselwerk heeft gevestigd. Daarnaast is het belangrijk om niet te vergeten om de gebieden die zijn behandeld te drogen om nieuwe vorming absoluut te voorkomen.

6. Laminaat of parketvloer

Als de laminaat- of parketvloer geen belangrijke vlekken heeft, is er geen reden waarom het niet kan worden schoongemaakt door een paar scheutjes azijn aan het schoonmaakwater toe te voegen. Lichte vlekken en stof in het bijzonder kan zeer effectief worden verwijderd.

7. Toiletten

Vroeg of laat zullen urineaanslag en kalk niet alleen het uiterlijk bederven, maar ook een toilet verstoppen. Azijnessence helpt om deze lelijke sporen relatief snel te verwijderen. Om ervoor te zorgen dat de essentie goed werkt, moet het op een beetje wc-papier worden besprenkeld en op de vlekken worden geplaatst. Na ten minste twee uur kan het worden afgespoeld. Indien nodig moet de procedure worden herhaald om een zeer goed effect te bereiken.

8. Het ontkalken van koffiezetapparaat en vaatwasser

In het algemeen kan zowel het koffiezetapparaat als de vaatwasser worden ontkalkt met behulp van azijnessence. Er zijn echter ook apparaten waarvoor dit niet wordt aanbevolen. In dit geval is het belangrijk om de instructies van de fabrikant vooraf te controleren.

9. Textiel

Ja, azijnzuur kan ook worden gebruikt om vlekken uit textiel te verwijderen. De essentie mag echter niet in de wasmachine worden gedaan. In plaats daarvan worden de kledingstukken vooraf in de vloeistof gedrenkt. De kleding kan dan als normaal worden gewassen.

10. Nicotinegeuren

Slechts weinig rokers kunnen enthousiast worden over de geur van muffe rook. azijnessence biedt ook hier een ongelooflijk groot potentieel bij het elimineren van die karakteristieke geur. Gewoon een paar druppels essentie aan kokend water toevoegen. De pot kun je dan stomend in de betreffende ruimte plaatsen. Het resultaat: de geur van nicotine zal geleidelijk verdwijnen.

11. Ramen schoonmaken

Het toevoegen van slechts een paar milliliter azijnessence aan water bij het schoonmaken van ramen kan lelijke strepen en vlekken voorkomen.

12. De binnenkant van een magnetron

De ervaring leert dat voedselvlekken snel verschijnen in een magnetron. Om deze te verwijderen en tegelijkertijd te profiteren van het antibacteriële effect, kan ook azijnessence worden gebruikt. Zowel de plaat als de wanden van de magnetron kunnen gemakkelijk worden behandeld met deze huishoudelijke remedie.

13. Riolering

Vooral als het gaat om het reinigen van afvoeren, het is altijd verbazingwekkend in hoeverre een huishoudelijke remedie zoals azijn chemische reinigingsmiddelen kan vervangen. Effectiviteit en milieubewustzijn komen in perfecte harmonie samen.

14. Wasmachine

Net als bij het koffiezetapparaat en de vaatwasser: een wasmachine kan vaak ook gemakkelijk worden ontkalkt met behulp van azijnessence. Zelfs als dit een relatief groot huishoudelijk apparaat is, is een paar milliliter vaak genoeg om een zeer indrukwekkend effect te bereiken. Nogmaals, het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.

15. Glazen tafels

Vuil op glazen tafels kan de algehele uitstraling van een hele kamer ruïneren . Azijnessence wordt aanbevolen om maximale reinheid te garanderen zonder strepen. Het is het best gemengd met water en toegepast op de getroffen gebieden. Afhankelijk van de mate van opbouw op het glasoppervlak, moet de vloeistof vervolgens enkele minuten in werken voordat deze wordt afgewassen met helder water.