Gefrituurde gekruide augurken

Al geprobeerd?

Gefrituurde gekruide augurken

Al geprobeerd?

Het staat op elk menu in het Verenigd Koninkrijk, maat is voor andere smaakpapillen nogal ongewoon : gefrituurde gekruide augurken. Dat klinkt vreemd en maakt je nieuwsgierig, toch? Wij verduidelijken wat er achter zit.

National Pickle Day – de dag van de gekruide augurk

Gekruide augurken zijn jonge, onrijpe augurken, die worden overgegoten met een azijn-kruidenafkooksel en dus gepasteuriseerd. De kruidenmengsels die voor het afkooksel worden gebruikt (bijvoorbeeld dille, peper, zout, mosterdzaad, uien, suiker) zijn ook zeer divers. In de handel vind je augurken afhankelijk van de augurkengrootte en de samenstelling van het kruidenmengsel, onder andere augurken, cornichons, honingaugurken, mosterdaugurken en Spreewald-augurken. Met zijn diversiteit nodigen de krokante levensmiddelen je uit voor voedselexperimenten en een eigen feestdag. En wie loopt hier voorop? - Natuurlijk, de Amerikanen.

De Amerikanen houden van augurken, dat is de reden waarom 14 november wordt gevierd in de VS als de dag van de augurk. De gekruide augurk op de steel (stick pickles) is al jaren erg populair als snack. Het ligt dus voor de hand om een speciale feestdag te wijden aan de gekruide augurk.

Fried Pickles als trend - recept

Gefrituurde groenten zijn er al een lange tijd. Nu veroveren de gekruide augurken gefrituurd in een krokante laag paneermeel bij ons ook de markt en bewijzen dat groenten niet alleen gezond en dus misschien een beetje saai moeten zijn. De nieuwe trendsnack is een beetje gek en raar van smaak en brengt daarom een welkome afwisseling.

Hoe bereid je Fried pickles?

Ingrediënten

 • 1 pot gekruide augurken
 • 2 eieren
 • Wat melk
 • 1 kop bloem
 • 1/2 kopje broodkruimels
 • kruiden naar smaak (bijv. paprikapoeder, cayennepeper ...)
 • frituurolie

Bereiding

 1. Als eerste snijd je de augurken in de lengte in kwarten of snijd je ze in plakjes. De stukken zien er dan uit als friet of chips. De vorm is niet beslissend. Om ervoor te zorgen dat de augurkstukjes niet te vochtig zijn, moet je ze drogen op keukenpapier.
 2. Klop vervolgens de eieren met de melk in een diep bord. Meng de bloem met de paneermeel en kruiden naar keuze In een ander bord.
 3. Nu dompel je de augurkstukjes eerst in het ei-melkmengsel en dan in het paneermeelmengsel. Druk het paneermeelmengsel stevig aam zodat het beter blijft plakken. Je kent dit zeker van het paneren van karbonades of schnitzels. De augurkstukjes moeten goed omhuld zijn.
 4. De makkelijkste manier is om een frituurpan te gebruiken voor het frituren, maar een diepe pan kan ook. Zodra de olie heet is geworden, kun je de augurksnacks in individuele porties frituren totdat ze krokant en goudbruin zijn. Na het frituren moet je de krokante stukjes op keukenpapier laten afdruipen.

Tip: Als je wilt het geheel wat vetarmer wilt, kun je de gepaneerde augurkstukjes in de oven op bakpapier bakken. Verwarm de oven boven en onder voor op 225 graden of op 200 graden in een heteluchtoven. De baktijd is ongeveer 15 minuten. Halverwege de tijd moet je de stukjes omdraaien.

Wat past bij fried pickles?

Gefrituurde augurken moeten heet gegeten worden. Je serveer er heerlijke dips bij. Zo voeg je zoet, zuur, vettig en kruidig samen, wat fast food zo lekker en populair maakt.

De klassieke dip is zure room. Bij de gefrituurde augurken passen ook sauzen op basis van tomaten, cocktailsauzen, mayonaise, yoghurtdips of honing-mosterdsauzen. Ook een dip met wat radijs, knoflook, zure room en vossenbessen past perfect bij de krokante stukjes. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Verras je gasten de volgende keer met deze trendy snack – waar je weliswaar op het eerste gezicht een beetje aan moet wennen. Veel plezier bij het knabbelen, dippen en geniet!