Het staat op elk menu in het Verenigd Koninkrijk, maat is voor andere smaakpapillen nogal ongewoon : gefrituurde gekruide augurken. Dat klinkt vreemd en maakt je nieuwsgierig, toch? Wij verduidelijken wat er achter zit.
Gekruide augurken zijn jonge, onrijpe augurken, die worden overgegoten met een azijn-kruidenafkooksel en dus gepasteuriseerd. De kruidenmengsels die voor het afkooksel worden gebruikt (bijvoorbeeld dille, peper, zout, mosterdzaad, uien, suiker) zijn ook zeer divers. In de handel vind je augurken afhankelijk van de augurkengrootte en de samenstelling van het kruidenmengsel, onder andere augurken, cornichons, honingaugurken, mosterdaugurken en Spreewald-augurken. Met zijn diversiteit nodigen de krokante levensmiddelen je uit voor voedselexperimenten en een eigen feestdag. En wie loopt hier voorop? - Natuurlijk, de Amerikanen.
De Amerikanen houden van augurken, dat is de reden waarom 14 november wordt gevierd in de VS als de dag van de augurk. De gekruide augurk op de steel (stick pickles) is al jaren erg populair als snack. Het ligt dus voor de hand om een speciale feestdag te wijden aan de gekruide augurk.
Gefrituurde groenten zijn er al een lange tijd. Nu veroveren de gekruide augurken gefrituurd in een krokante laag paneermeel bij ons ook de markt en bewijzen dat groenten niet alleen gezond en dus misschien een beetje saai moeten zijn. De nieuwe trendsnack is een beetje gek en raar van smaak en brengt daarom een welkome afwisseling.
Ingrediënten
Bereiding
Tip: Als je wilt het geheel wat vetarmer wilt, kun je de gepaneerde augurkstukjes in de oven op bakpapier bakken. Verwarm de oven boven en onder voor op 225 graden of op 200 graden in een heteluchtoven. De baktijd is ongeveer 15 minuten. Halverwege de tijd moet je de stukjes omdraaien.
Gefrituurde augurken moeten heet gegeten worden. Je serveer er heerlijke dips bij. Zo voeg je zoet, zuur, vettig en kruidig samen, wat fast food zo lekker en populair maakt.
De klassieke dip is zure room. Bij de gefrituurde augurken passen ook sauzen op basis van tomaten, cocktailsauzen, mayonaise, yoghurtdips of honing-mosterdsauzen. Ook een dip met wat radijs, knoflook, zure room en vossenbessen past perfect bij de krokante stukjes. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.
Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Verras je gasten de volgende keer met deze trendy snack – waar je weliswaar op het eerste gezicht een beetje aan moet wennen. Veel plezier bij het knabbelen, dippen en geniet!